Αμέσως μετά τη δημιουργία του κόσμου, ένας άγγελος κατέβηκε στη γη για να μαζέψει όσες πέτρες είχαν απομείνει. Αφού τις έβαλε όλες μέσα σ’ ένα μεγάλο σάκο, ξεκίνησε το ταξίδι του πίσω στον ουρανό. Πετώντας, όμως, πάνω από τη γη του Crna Gora (Μαύρου Βουνού), ο σάκος σκίστηκε και το περιεχόμενό του σκορπίστηκε παντού.
Αυτός ο παλιός σερβικός μύθος είναι η γοητευτική λαϊκή εκδοχή για την άγρια ορεινή ομορφιά του Μαυροβούνιου, το οποίο είναι αυτό ακριβώς που ορίζει και το όνομά του: μια χώρα ορεινή με αρκετές βουνοκορφές πάνω από τα 2.000 μ., που βρίσκει διέξοδο στα δροσερά νερά της νότιας Αδριατικής μέσω μιας στενής παραλιακής ζώνης μήκους 293 χλμ.
Παρά τη μικρή του έκταση (μόλις 14.000 τετρ. χλμ.), το Μαυροβούνιο (Montenegro) -και δη η ακτογραμμή του- είναι μια περιοχή απαράμιλλου φυσικού κάλλους που θα καθηλώσει, όχι μόνο τη ματιά αλλά και τη ψυχή σας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που το «Μόντε Κάρλο των Βαλκανίων» αποτελεί το αγαπημένο αραξοβόλι των rich and famous σκαφάτων της Μεσογείου, οι οποίοι, από τα κοσμοπολίτικα λιμάνια της Ιταλικής και Γαλλικής Ριβιέρας, ανοίγουν πανιά με προορισμό το καινούριο ακατέργαστο διαμάντι της νότιας Αδριατικής.
Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ 6 ΗΠΕΙΡΩΝ
Εδώ λοιπόν που οι νότιες απολήξεις των καταπράσινων Δειναρικών Άλπεων βυθίζονται μέσα στο έντονο γαλάζιο της θάλασσας, εντοπίζεται το νέο καλοκαιρινό καταφύγιο της Μεσογείου. Η φύση της περιοχής είναι συγκλονιστική: δαντελωτές ακτές, τιρκουάζ νερά, αγέρωχα βουνά που γκρεμίζονται απότομα στην θάλασσα, δαιδαλώδη φιόρδ, απομονωμένες παραλίες για δύο, ειδυλλιακοί κολπίσκοι, μικρές βραχονησίδες και νησάκια αποκαλύπτονται κάτω από το λαμπερό μεσογειακό φως, συνδυάζοντας με τρόπο μοναδικό βουνό με θάλασσα. Το σαγηνευτικό χάδι της Αδριατικής πάνω στο τραχύ κορμί του Μαυροβούνιου είναι «όλα τα λεφτά»!
Το νοτιότερο γεωγραφικό σημείο του Μαυροβούνιου βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Bojana στην Αδριατική Θάλασσα και το βορειότερο εντοπίζεται στο ηπειρωτικό τμήμα της χώρας, πολύ κοντά στα σύνορα μεταξύ Βοσνίας, Μαυροβούνιου και Σερβίας. Αν και η απόσταση ανάμεσα στα δύο αυτά γεωγραφικά σημεία είναι μόλις 190 χλμ., υπάρχει μεγάλη διαφορά κλιματικών συνθηκών -μεσογειακό κλίμα στα νότια, ορεινό ηπειρωτικό στο κέντρο και αλπικό στις δύσβατες βουνοκορφές του βορρά. Λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας, το Μαυροβούνιο χαρακτηρίζεται ως «Η Χώρα των 6 Ηπείρων».
Εκτός όμως από τις φυσικές ομορφιές, υπάρχει ακόμα ένας σοβαρός λόγος για να επισκεφθείτε και να γνωρίσετε αυτόν τον παράδεισο ήλιου και θάλασσας των Δυτικών Βαλκανίων. Οι εκπληκτικά διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις (μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO), η έντονη νυχτερινή ζωή, οι παρεχόμενες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, οι εξαίσιες τοπικές γεύσεις και η κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα υπόσχονται να σας χαρίσουν αξέχαστες καλοκαιρινές διακοπές.
Το Μαυροβούνιο απολαμβάνει μόλις έξι χρόνια ζωής. Είναι η μοναδική χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβίας που κέρδισε την ανεξαρτησία της ειρηνικά με δημοψήφισμα (3/6/2006), στο οποίο οι Μαυροβούνιοι ψήφισαν υπέρ της απόσχισης από τη Σερβία. Πρόκειται ουσιαστικά για την ολοκλήρωση των ιστορικών γεγονότων που ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1990 στο εσωτερικό της ομοσπονδίας ανάμεσα στις έξι δημοκρατίες και οδήγησαν στο βίαιο διαμελισμό της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας.
Χάρη στη γεωγραφική ποικιλομορφία και την πολιτιστική παρακαταθήκη του, το Μαυροβούνιο γρήγορα έγινε συνώνυμο ενός ελκυστικού μεσογειακού προορισμού, με κύριο μοχλό τουριστικής ανάπτυξης την μικρή έξοδό του στη θάλασσα. Και όσον αφορά τα νούμερα, αυτά μιλάνε από μόνα τους: το 2010, περίπου 1.300.000 τουρίστες επισκέφθηκαν το λιλιπούτειο Μαυροβούνιο, αριθμός διπλάσιος από τους κατοίκους του.
H «ΝΥΜΦΗ ΤΗΣ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ»
Κορωνίδα της τουριστικής ανάπτυξης του Μαυροβούνιου θεωρείται η Kotοr, που φέρει το προσωνύμιο «νύμφη της Αδριατικής». Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αμέτρητα ιστιοφόρα σχηματίζουν δάσος από κατάρτια στο λιμάνι της, η αγορά της πόλης γνωρίζει μέρες δόξας και οι κοντινές παραλίες ασφυκτιούν από ντόπιους λουόμενους και ξένους παραθεριστές. Κίνηση, ζωή, παλμός, όλα σε υπερθετικό βαθμό.
Γενναιόδωρα προικισμένη από την τοπική φύση, η Kotοr, μαζί με τις μικρές οχυρωμένες πόλεις Ulcinj, Sveti Stefan και Budva -ποτισμένες κι αυτές με την αλμύρα της θάλασσας- αντιπροσωπεύει την πολιτιστική παρακαταθήκη ενός τόπου περήφανου και ανυπότακτου, που στη διάρκεια της μακραίωνης ιστορικής του διαδρομής αποτέλεσε σταυροδρόμι θρησκειών και πολιτισμών και διεκδικήθηκε με πείσμα από Ρωμαίους, Ιλλυρίους, Βυζαντινούς, Σλάβους, Ενετούς, Τούρκους –ακόμα και από αιμοδιψείς πειρατές.
Η «νύμφη της Αδριατικής» διατηρεί την αίγλη μιας πάλαι ποτέ εύρωστης θαλασσινής πολιτείας, που διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στα ναυτικά δρώμενα της Αδριατικής, και όχι μόνο. Αν και μεσολάβησαν πολιορκίες, βομβαρδισμοί και καταστροφικοί σεισμοί, ο χρόνος και η τύχη στάθηκαν τελικά ευνοϊκά απέναντι στην Kotοr, που σήμερα έχει ανακηρυχθεί στο πιο κοσμοπολίτικο θέρετρο της χώρας και συγκαταλέγεται από το 1979 στο κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Υπάρχει, ωστόσο, ακόμα ένα ισχυρό κίνητρο για να επισκεφθείτε την Kotοr. Η φύση προσφέρει εδώ ένα από τα πλέον συνταρακτικά και «οριακά» τοπία της Αδριατικής: το μεγαλύτερο φιόρδ της Νότιας Ευρώπης είναι εδώ, κυριαρχεί απόλυτα στο τοπίο και εισχωρεί στη γη του Μαυροβούνιου χαρίζοντας εικόνες ανείπωτης ομορφιάς.
Αποτελώντας μια εξαίσια μικρογραφία του Ντουμπρόβνικ της γειτονικής Κροατίας, η Kotοr θεωρείται το ωραιότερο δείγμα οχυρωμένου μεσαιωνικού οικισμού του Μαυροβούνιου. Πέτρινα αρχοντικά, αλλοτινές κατοικίες εύπορων εμπόρων και θαλασσοπόρων, πλήθος αναγεννησιακών εκκλησιών (Sveti Luka – 13ου αιώνα, Sveta Ana – 12ου αιώνα, Sveta Marija – 13ου αιώνα, Gospe od Zdravlja – 15ου αιώνα, Sveti Nicola – 20ου αιώνα), άθικτα τείχη, πλακόστρωτες πλατείες και στενά λιθόστρωτα σοκάκια στέκονται σήμερα αντιμέτωπα μόνο απέναντι στο χρόνο.
Στους αρχιτεκτονικούς-πολιτιστικούς θησαυρούς της πόλης συγκαταλέγονται επίσης το Prince’s Palace (17ου αιώνα), ο Πύργος του Ρολογιού (17ου αιώνα) και το Napoleon Theatre (19ου αιώνα). Σήμα κατατεθέν της Kotοr -και πιο αναγνωρίσιμο μνημείο της- αποτελεί ο Καθεδρικός ναός Sveti Tripuna (Άγιος Τρύφωνας), που χρονολογείται τον 12ο αιώνα. Εδώ φυλάσσονται τα ιερά λείψανα του Αγίου Τρύφωνα, που μεταφέρθηκαν εδώ τον 9ο αιώνα από την Κωνσταντινούπολη.
Πάνω από όλα όμως, η Kotοr είναι συναίσθημα. Ένα συναίσθημα δυνατό, που περνά από την κεντρική πύλη Vrata od Mora, απλώνεται σε ολόκληρη τη πόλη και κορυφώνεται στο φρούριο Sveti Ivan, σε υψόμετρο 260 μ., εκεί όπου οδηγούν τα περίπου 1350 πέτρινα, χορταριασμένα σκαλοπάτια. Η ανάβαση στο κάστρο Sveti Ivan, που φωλιάζει στη βουνοπλαγιά του Lovcen, είναι η σημαντικότερη ίσως στιγμή μιας επίσκεψης στην Kotοr.
Φορέστε καπέλο και αθλητικά παπούτσια, οπλιστείτε με επιμονή, πάρτε μαζί σας νερό και ξεκινήστε. Αντισταθείτε στην υγρή ζέστη που εκτοξεύει ψηλά τον υδράργυρο και μην ζηλεύεται τους τυχερούς που κατηφορίζουν. Μια στάση καθοδόν στο μικρό παρεκλήσσι Gospe od Zdravlja (16ου αιώνα) είναι επιβεβλημένη, πριν συνεχίσετε την επίπονη ανηφορική διαδρομή προς το κάστρο, που «βιγλίζει» την Kotοr. Θα αποζημιωθείτε όμως από την εντυπωσιακή πανοραμική θέα της κεραμοσκέπαστης Kotοr και του ομώνυμου κόλπου, που χαϊδεύει τη πόλη με τα καταγάλανα νερά του. Εμπειρίες μοναδικές, που θα έρχονται και θα ξανάρχονται -το ίδιο ζωντανές- στη μνήμη σας για αρκετό καιρό, σαν ένα σπάνιο ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ.
Με ορμητήριο την Kotοr, μπορείτε να ανακαλύψετε τις ομορφιές που κρύβει ο κόλπος-φιόρδ της πόλης (Boka Kotorska). Ένας στενός, γεμάτος στροφές ασφαλτόδρομος «τρέχει» δίπλα ακριβώς στα γαλάζια νερά του κόλπου, ενώνοντας γραφικά παραλιακά χωριά και ατμοσφαιρικές κωμοπόλεις που έχουν διατηρήσει ανέπαφο τον βενετσιάνικο χαρακτήρα τους.
Η μεσαιωνική κωμόπολη Perast (13 χλμ. από την Kotοr), η επονομαζόμενη «Βενετία της Kotοr», διαθέτει 16 επιβλητικούς ναούς και 17 αρχοντικά παλάτια. Η γειτονική Risan (17 χλμ. από την Kotοr), ο παλαιότερος οικισμός του κόλπου, είναι ένα παραθαλάσσιο «ησυχαστήριο», όπως άλλωστε είναι και τα παραλιακά χωριά Stoliv, Muo και Prcanj, που διαθέτουν ικανοποιητική υποδομή ύπνου και φαγητού.
Κοντά στον οικισμό Lipci, αναζητήστε τη σπηλιά με τις βραχογραφίες του 8ου π. Χ. αιώνα, ενώ ανάμεσα στις κωμοπόλεις Risan και Perast αξίζει να κάνετε μια στάση στο μοναστήρι Banja. Κτισμένο αρχικά τον μεσαίωνα, το μοναστήρι Banja καταστράφηκε από τους Τούρκους στα τέλη του 16ου αιώνα, για να ξανακτιστεί όμως το 1720.
Σε κοντινή απόσταση από τις ακτές της Perast βρίσκονται δυο μικρά νησάκια: το St George’s Island (Sveti Dorde), που φιλοξενεί ένα μοναστήρι Βενεδικτίνων μοναχών, και η νησίδα Our-Lady-of-the-Rock-Island (Gospa od Skrpjela) με την εκκλησία της Παναγίας των Βράχων, κτισμένη σε ρυθμό μπαρόκ (1632). Σύμφωνα με το θρύλο, η νησίδα της Παναγίας δημιουργήθηκε από τους ντόπιους ναυτικούς, που έριχναν από έναν βράχο κάθε φορά που έμπαιναν στον κόλπο. Και τα δυο νησάκια είναι επισκέψιμα με πλοιάριο από το λιμάνι της Perast.
ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΗ ΝΟΤΙΑ ΔΑΝΤΕΛΩΤΗ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ
Όχι μόνο ο κόλπος-φιόρδ Boka Kotorska, αλλά και η υπόλοιπη παράκτια ζώνη του Μαυροβούνιου –από την Kotοr μέχρι την πόλη Ulcinj– προσφέρεται για εξερευνήσεις και καλοκαιρινές βουτιές. Το οδικό δίκτυο –ένας καλοσυντηρημένος επαρχιακός δρόμος που ακολουθεί πιστά τα δαντελωτά τερτίπια των ακτών– απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς τους καλοκαιρινούς μήνες αδυνατεί να ανταποκριθεί στο αυξημένο κυκλοφοριακό φορτίο των τουριστών. Η λέξη «αυτοκινητόδρομος» είναι άγνωστη στο Μαυροβούνιο, ενώ μην ξεχνάτε, απέναντί σας έχετε Βαλκάνιους οδηγούς, μ’ ότι αυτό συνεγάπεται για την ασφάλειά σας!
Τις καλύτερες οργανωμένες παραλίες θα τις εντοπίσετε νότια της Kotοr, ανάμεσα στις πόλεις Budva, Bar και Ulcinj. Πρόκειται για τρία παραθαλάσσια θέρετρα που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίσετε. Στην πόλη Budva περιηγηθείτε μέσα στα τείχη της παλιάς πόλης, εκεί όπου τα στενά σοκάκια και τα πετρόκτιστα σπίτια συνθέτουν ένα μοναδικό μεσαιωνικό σκηνικό. Η Bar φημίζεται επίσης για την παλιά πόλη με την καλοδιατηρημένη μεσαιωνική οχύρωση, όπως και για τους ειδυλλιακούς κήπους. Σημείο αναφοράς της Bar αποτελεί η θρυλική ελιά Stara Meslina, που φυτεύτηκε πριν από περίπου δύο χιλιάδες χρόνια. Στην Ulcinj, την τελευταία πόλη πριν τα αλβανικά σύνορα, δεσπόζουσα θέση κατέχει το μεσαιωνικό κάστρο. Στο εσωτερικό του, που βρίσκεται σε φάση ανοικοδόμησης, διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Ανάμεσα στις πόλεις Budva και Bar, ξεπροβάλλει μέσα από τα σμαραγδένια νερά της Αδριατικής το νησάκι Sveti Stefan (Άγιος Στέφανος), το μαργαριτάρι του Μαυροβούνιου. Ενώνεται με την κοντινή στεριά με μια στενή λωρίδα άμμου και κατά πολλούς αποτελεί την μεσογειακή έκδοση του Mont St Michel της Βρετάνης. Ο μικρός οικισμός του νησιού κτίσθηκε από ψαράδες τον 15ο αιώνα, αλλά το 1960 μετατράπηκε σε resort πολυτελείς, όταν ο Τίτο αποφάσισε να το κάνει τόπο συνάντησης του διεθνούς jet set.
Λίγα χρόνια αργότερα, το 1968, το ομώνυμο ξενοδοχείο του Sveti Stefan έμπαινε στην λίστα με τα 10 καλύτερα ξενοδοχεία του κόσμου, του περιοδικού Paris Match. Στα δωμάτιά του έχουν φιλοξενηθεί διασημότητες, όπως η Eλίζαμπεθ Tέιλορ και ο Pίτσαρντ Mπάρτον, η Σοφία Λόρεν, ο Σίντνεϊ Πουατιέ, ο Kλάους Kίνσκι, ο Σιλβέστερ Σταλόνε, αλλά και αρκετοί Ευρωπαίοι γαλαζοαίματοι.
ΟΙ ΔΥΟ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Αν αποφασίσετε να επισκεφθείτε την πρωτεύουσα της χώρας Podgorica, πρέπει να γυρίσετε την πλάτη σας στο γαλάζιο σεντόνι της Αδριατικής και να σκαρφαλώσετε στα βουνά με κατεύθυνση την ενδοχώρα.
Κτισμένη στη συμβολή των ποταμών Moraca και Ribnica, η Podgorica δεν ενθουσιάζει ιδιαίτερα με την αρχιτεκτονική της αισθητική. Ακροβατώντας ανάμεσα στο παλαιοκομμουνιστικό και στο δυτικότροπο τρόπο ανάπτυξης, είναι μια πόλη 135.000 κατοίκων που αναζητά τη νέα της ταυτότητα, αυτή μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας.
Η Podgorica ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα με το όνομα Birziminium, τον μεσαίωνα ήταν γνωστή ως Ribnica και με το τωρινό της όνομα αναφέρεται από το 1326. Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου το μεγαλύτερο μέρος της πόλης καταστράφηκε και ξανακτίστηκε. Από το 1946 έως το 1992, η Podgorica ονομαζόταν Titograd, προς τιμήν του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Josip Broz Tito.
Μυρίστε το άρωμα της παλιάς πόλης στα δαιδαλώδη σοκάκια των περιοχών Stara Varoš και Drac. Το πιο χαρακτηριστικό μνημείο της οθωμανικής περιόδου που γλίτωσε από τους βομβαρδισμούς του 2ου Παγκοσμίου πολέμου είναι ο πύργος-ρολόι Sahat Kula, ενώ στα ορόσημα της νέας πόλης συγκαταλέγονται ο ορθόδοξος ναός Hristovog Vaskrsenja και η φουτουριστική γέφυρα Millennium Bridge, το έμβλημα της σύγχρονης Podgorica.
Αντίθετα, αρκετά πιο ελκυστική εμφανίζεται στα μάτια του επισκέπτη η Cetinje, η παλιά βασιλική πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου (31 χλμ. νοτιοδυτικά της Podgorica). Χτισμένη από το 1482 μέσα σε μια μικρή κοιλάδα, είναι μια πόλη 15.000 κατοίκων με τεράστια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά. Τόπος διαμονής του σημερινού Προέδρου της χώρας, η Cetinje παραπέμπει περισσότερο σε βορειοευρωπαϊκή –και λιγότερο σε βαλκανική– πόλη, λόγω κυρίως των μπαρόκ κτισμάτων της, τα οποία είναι βαμμένα με έντονα χρώματα.
Το ενδιαφέρον των επισκεπτών μονοπωλούν εδώ τα παλάτια, οι βιβλιοθήκες, τα μουσεία και οι γκαλερί, ενώ τα κτίρια που στέγαζαν παλαιότερα τις πρεσβείες της Αγγλίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ρωσίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ είναι μοναδικά αρχιτεκτονήματα. Με εμφανή στοιχεία μεγαλοπρέπειας, η αριστοκρατική Cetinje κινείται σε άλλους –αρκετά πιο νωχελικούς– ρυθμούς, με το ρολόι του χρόνου να έχει σταματήσει δεκαετίες πίσω.
ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Αν έχετε λίγο χρόνο στην διάθεσή σας επιβάλλεται να κατευθυνθείτε πιο μέσα, στα βορειοδυτικά της χώρας, για να γνωρίστε ένα άλλο –λιγότερο κοσμοπολίτικο και περισσότερο παραδοσιακό– πρόσωπο του Μαυροβούνιου.
Κάντε την πρώτη στάση στο ορθόδοξο μοναστήρι Ostrog (33 χλμ. βορειοδυτικά της Podgorica). Κτισμένη σαν αετοφωλιά σε μια κάθετη βραχώδη βουνοπλαγιά, η μονή Ostrog είναι το σημαντικότερο θρησκευτικό προσκύνημα στο Μαυροβούνιο. Ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα από τον επίσκοπο Βασίλειο (Vasilije) και έλαβε την σημερινή πάλλευκη μορφή της στα μέσα του 20ου αιώνα, μετά από πυρκαγιά που κατάστρεψε μεγάλο μέρος του μοναστικού συγκροτήματος.
Χιλιάδες ντόπιοι και ξένοι προσκυνητές επισκέπτονται κάθε χρόνο την μονή Ostrog για να καταθέσουν την πίστη τους, ελπίζοντας παράλληλα σε κάποιο θαύμα του επισκόπου Βασιλείου (τα λείψανά του φυλάσσονται εδώ). Οι αγιογραφίες που υπάρχουν στα τοιχώματα παρακείμενης σπηλιάς αποτελούν εξαίσια δείγματα θρησκευτικής ζωγραφικής.
Η πόλη Niksic, με πληθυσμό 75.300 κατοίκους, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Μαυροβούνιου (απέχει 45 χλμ. από την πρωτεύουσα Podgorica). Κτισμένη από τους Ρωμαίους τον 4ο αιώνα μ.Χ. στους πρόποδες του όρους Trebjesa (σε υψόμετρο 650 μ.), η Niksic αποτελεί σήμερα ένα σημαντικό βιομηχανικό, πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο της χώρας, που μάλλον θα σας απογοητεύσει λόγω της αδιάφορης αστικής της προσωπικότητας. Τα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης ελάχιστα – αξίζει πάντως να επισκεφθείτε το Παλάτι του Βασιλιά Νικολάου (νυν μουσείο), την μνημειακή εκκλησία Saborna, αφιερωμένη στον Άγιο Βασίλειο (Vasilije), καθώς και τις τρεις λίμνες (Krupac, Slansko, Liverovici), που περιβάλλουν την πόλη.
Τέλος, στο βορειοδυτικό άκρο της χώρας, στους πρόποδες της οροσειράς Durmitor (σε υψόμετρο 1.600 μ.), απλώνονται τα όρια του ομώνυμου εθνικού πάρκου, που σχηματίστηκε από παγετώνες και περιλαμβάνεται από το 1980 στην λίστα των μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Το οικοσύστημα του εθνικού πάρκου Durmitor είναι πραγματικά μαγευτικό: γυμνά αλπικά λιβάδια, πυκνά ελατοδάση, δεκαοκτώ αλπικές λίμνες, μεγάλη ποικιλία ενδημικής χλωρίδας και βουνοκορφές που αγγίζουν τα 2.500 μ. Και βέβαια, μεγάλος φυσικός πρωταγωνιστής το φαράγγι του ποταμού Τάρα, το βαθύτερο της Ευρώπης, που αποτελεί έναν δημοφιλή προορισμό για τους οπαδούς του ράφτινγκ.
Όπως καταλαβαίνετε, στο Μαυροβούνιο έχετε τόσα πολλά να δείτε, να γευτείτε, να ονειρευτείτε. Εδώ, ο αέρας μυρίζει αλάτι, ψάρι, πεύκο και θυμάρι. Το φως είναι έντονο, λαμπερό, μεσογειακό. Τα νερά κρυστάλλινα και διάφανα, στο χρώμα του έντονου γαλάζιου. Η φύση πανέμορφη, παντρεύει με τρόπο μοναδικό θάλασσα και βουνό. Οι άνθρωποι φιλικοί, με μεσογειακό ταμπεραμέντο και αυξημένο το αίσθημα της φιλοξενίας, ενώ οι παραθαλάσσιες πολιτείες ξαφνιάζουν ευχάριστα με την μεσαιωνική αρχοντιά τους. Ναι, στο «Μόντε Κάρλο» των Βαλκανίων, τα καλοκαιρινά σας όνειρα, μπορούν να γίνουν όντως πραγματικότητα…