Η ξεχωριστή γεωγραφική θέση της Λευκάδας, που συνδέεται οδικά με την ηπειρωτική Ελλάδα (καθώς απέχει μόλις 78 μέτρα από την αντικρινή ακτή), αποτελεί αναμφίβολα ένα ισχυρό κίνητρο για να συμπεριλάβετε τη Λευκάδα στα ταξιδιωτικά σας πλάνα, σε μια ενδεχόμενη παρουσία σας στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. Πατρίδα του Άγγελου Σικελιανού και του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, η Λευκάδα έχει να επιδείξει ανυπέρβλητο φυσικό κάλλος και μακραίωνη ιστορία, ενώ το ιδιαίτερο στίγμα της φυσιογνωμίας του νησιού –παρά την ανερχόμενη τουριστική του ανάπτυξη– καθορίζεται κυρίως από την προσήλωση στην τοπική παράδοση, τους ήρεμους ρυθμούς καθημερινότητας και την καλοσυνάτη διάθεση των αυθεντικών ντόπιων, στοιχεία τα οποία δημιουργούν ένα υπέροχο συνδυασμό που εξάπτει τη φαντασία του επισκέπτη με την υπόσχεση ενός ιδιαίτερου προορισμού.
Προσεγγίζοντας οδικά το νησί, η πόλη της Λευκάδας, κτισμένη στη βορειοανατολική άκρη του νησιού πάνω σε μια στενή λωρίδα γης που εισχωρεί στη θάλασσα, αποτελεί τον πρώτο προορισμό του επισκέπτη. Αμέσως μετά το πέρασμα της γέφυρας η οποία συνδέει το νησί με την ηπειρωτική Ελλάδα, ένας υπερυψωμένος δρόμος που διασχίζει την αβαθή λιμνοθάλασσα (η οποία περιβάλλει τη λευκαδίτικη πρωτεύουσα), θα αναλάβει να σας οδηγήσει στα αστικά όρια της Λευκάδας, ενώ το κάστρο της Αγ. Μαύρας (ένα κτίσμα του 12ου αιώνα που απέχει μόλις 1200 μέτρα βορειοανατολικά της πόλης) αποτελεί το πρώτο αξιοθέατο του νησιού.
Καρδιά της πόλης, η οποία σχεδιάστηκε το 1685 βάση μεσαιωνικών αρχιτεκτονικών προτύπων από τους Ενετούς (με τα στενά σοκάκια να σχηματίζουν επάλληλους κύκλους γύρω από την κεντρική πλατεία της πόλης) συνιστά η κεντρική οδός Στρατηγού Ιωάννη Μελά (ή Δέρτιφελδ), ο εμπορικότερος δρόμος της πόλης, ενώ καθοριστικός παράγοντας στην αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της αποτελεί η έντονη σεισμικότητα της περιοχής. Γι΄ αυτό άλλωστε το λόγο, οι κατοικίες της Λευκάδας σπάνια ξεπερνούν τους δύο ορόφους, με το ισόγειο να είναι πέτρινο και το δεύτερο πάτωμα να είναι μια ελαφρότερη –ξύλινη συνήθως– κατασκευή. Δίχως να τη χαρακτηρίζει ο κοσμοπολίτικος αέρας της Κέρκυρας και ο αρχιτεκτονικός πλουραλισμός της Κεφαλονιάς, η γνωριμία με την πόλη της Λευκάδας θα μπορούσε να επικεντρωθεί σε μια βόλτα κατά μήκος του συγκεκριμένου δρόμου της πρωτεύουσας, καθώς επίσης και σε επισκέψεις στις πάμπολλες εκκλησίες της, οι οποίες χρονολογούνται από τα τέλη του 17ου αιώνα ως τις αρχές του 18ου αιώνα. Οι θρησκευτικοί ναοί, που διαφέρουν αρχιτεκτονικά από τους αντίστοιχους της ηπειρωτικής Ελλάδας, αφού, αντί του κλασικού βυζαντινού ρυθμού με τους τρούλους, παρουσιάζονται επιμήκεις και χαμηλοί, επηρεασμένοι από τη θρησκευτική αρχιτεκτονική της Καθολικής Ιταλίας. Αξίζει να επισκεφτείτε τις εκκλησίες του Αγ. Δημητρίου, του Αγ. Μηνά και του Αγ. Σπυρίδωνα, ενώ στο ναό του Παντοκράτορα, την ιδιόκτητη εκκλησία της οικογένειας Βαλαωρίτη, βρίσκεται ο τάφος του γνωστού ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.
Αναφορικά με το οδικό δίκτυο της Λευκάδας, τα τελευταία χρόνια έχει δεχτεί αρκετές βελτιώσεις, με τις κύριες αρτηρίες να είναι πλέον ασφαλτοστρωμένες, ενώ οι διάφοροι χωματόδρομοι (που υπάρχουν κυρίως στο εσωτερικό του νησιού) είναι βατοί και προσπελάσιμοι με επιβατικό αυτοκίνητο. Υπάρχουν δύο κύριοι άξονες που κυκλώνουν περιμετρικά το νησί και καταλήγουν αμφότεροι στη Βασιλική: ο ένας διατρέχει την βορειοδυτική ακτή και καταλήγει στη Βασιλική, ενώ ο άλλος πορεύεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, για να καταλήξει επίσης στη Βασιλική. Με αφετηρία την πόλη της Λευκάδας σας προτείνουμε τρεις διαδρομές προκειμένου να σχηματίσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα και άποψη για την επτανήσια μούσα. Από τις γαλάζιες παραλίες του Ιονίου στα καταπράσινα ορεινά του εσωτερικού της και από τα τουριστικά θέρετρα της ανατολικής ακτής στους πετρόκτιστους παραδοσιακούς οικισμούς της ενδοχώρας, η Λευκάδα είναι πάντα έτοιμη να σας τυλίξει με το δικό της σεμνό, γοητευτικό πέπλο.
1η Διαδρομή: Λευκάδα – Μονή Φανερωμένης – Άγ. Νικήτας – Κάθισμα – Καλαμίτσι – Χορτάτα – Αθάνι – Πόρτο Κατσίκι – Λευκάτα.
Αφού διασχίσετε τις δυτικές συνοικίες της πόλης, ο δρόμος αρχίζει να ανηφορίζει απότομα μέσα σ’ ένα πυκνόφυτο τοπίο, ενώ η πανοραμική θέα της πόλης, της απέναντι Ακαρνανικής γης και της τοποθεσίας Γύρα με τη μοναδική αμμουδερή της ακτή, αποτελούν τις παραστάσεις που θα πρωταγωνιστήσουν σ’ αυτό το σημείο της διαδρομής. Μόλις 3 χλμ. από την πόλη, θα προσεγγίσετε την ιστορική Μονή της Φανερωμένης, το σημαντικότερο θρησκευτικό κέντρο της Λευκάδας. Κτισμένη στα μέσα του 17ου αιώνα, η μονή καταστράφηκε δύο φορές στο παρελθόν από πυρκαγιά, με αποτέλεσμα, η σημερινή της μορφή (που έχει ολοφάνερες επιρροές από την Ζακυνθινή αρχιτεκτονική) να αποτελεί έργο του 19ου αιώνα, ενώ σημείο αναφοράς της μονής αποτελεί το τέμπλο της εκκλησίας, ένα δημιούργημα του Ευστάθιου Προσαλέντη.
Μόλις 3 χλμ. μετά τη μονή, η ανηφορική διαδρομή που διέρχεται μέσα από ελαιώνες θα σας οδηγήσει στους Τσουκαλάδες, ένα μικρό πετρόκτιστο οικισμό. Λίγο μετά τους Τσουκαλάδες, τα πεύκα διαδέχονται τις ελιές και ο δρόμος που αρχίζει να κατηφορίζει, σύντομα θα σας οδηγήσει μπροστά στο απέραντο γαλάζιο του Ιονίου, με θέα την αμμουδερή παραλία Πευκάλια, μήκους 4 χλμ. Ο δρόμος, συνεχίζοντας την παράλληλη πορεία του με την ακτογραμμή, καταλήγει στο νότιο άκρο της αχανούς παραλίας, εκεί όπου βρίσκεται ο οικισμός του Αγ. Νικήτα, που απέχει μόλις 12 χλμ. από τη λευκαδίτικη πρωτεύουσα.
Ο Άγ. Νικήτας, ένα μικρό ψαροχώρι του παρελθόντος, έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα ανερχόμενο τουριστικό θέρετρο της δυτικής ακτής, με αρκετές ψαροταβέρνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, οργανωμένο κάμπινγκ, αλλά και αρκετές ήσυχες γωνιές για ελεύθερη κατασκήνωση. Έχοντας ανακηρυχθεί σε παραδοσιακό διατηρητέο οικισμό, ο Άγ. Νικήτας αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν ήρεμες διακοπές δίπλα στη θάλασσα, μακριά από τον κόσμο και την έντονη ζωή.
Προσπερνώντας το ψαροχώρι του Αγ. Νικήτα, μετά από 2 χλμ. θα συναντήσετε στα δεξιά σας μια διασταύρωση που οδηγεί σε μια άλλη ονομαστή παραλία του νησιού, το Κάθισμα. Βαθυγάλανα νερά, υπέροχη χρυσή άμμος και ένα συναρπαστικό ορεινό ανάγλυφο που ορθώνεται πίσω ακριβώς από την παραλία συνθέτουν τη μαγευτική εικόνα του Καθίσματος, μια παραλία η οποία αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια αυτής του Αγ. Νικήτα, καθώς μεταξύ των δύο παραλιών παρεμβάλλονται τα βράχια του Ακρωτηρίου του Αγ. Νικήτα.
Επιστροφή ξανά στη διασταύρωση του κεντρικού δρόμου και συνέχεια στην προκαθορισμένη σας πορεία προς τα νότια του νησιού, για να βρεθείτε μετά από 7 χλμ. στο χωριό Καλαμίτσι, που απέχει περί τα 23 χλμ. από την πόλη της Λευκάδας. Το Καλαμίτσι, κτισμένο 3 χλμ. μακριά από την ακτογραμμή (από το φόβο των πειρατών) είναι ένα μικρό γραφικό χωριό, ευρύτερα γνωστό για τα υφαντά του, που διαθέτει υποτυπώδη τουριστική υποδομή, ενώ αρκετές είναι οι εκκλησίες και ξωκλήσια του χωριού (με σημαντικότερο ξωκλήσι αυτό της Παναγίας των Κήπων). Κατά το παρελθόν το Καλαμίτσι είχε γνωρίσει μεγάλη ακμή μεταξύ των υπολοίπων χωριών της Λευκάδας, πράγμα που πιστοποιείται από την παρουσία δεκατριών μύλων στη περιοχή του, όσο και από το γεγονός ότι το 1825 λειτουργούσε εκεί το πρώτο σχολείο μακριά από την πρωτεύουσα του νησιού.
Περίπου 2 χλμ. μετά το Καλαμίτσι, ο δρόμος ενώνεται με τον κύριο οδικό άξονα της δυτικής πλευράς του νησιού και συνεχίζει με προορισμό το χωριό Χορτάτα. Κτισμένα σε μια όμορφη τοποθεσία που προσφέρει απεριόριστη θέα προς τα νότια και τα δυτικά του νησιού, τα γαλήνια Χορτάτα συνιστούν ένα αντιπροσωπευτικό λευκαδίτικο χωριό της ενδοχώρας, ενώ λίγο μετά τη νότια έξοδο του χωριού, ο χωμάτινος δρόμος που ξεκινά στα αριστερά σας οδηγεί στους μισοεγκαταλειμμένους οικισμούς Άγ. Βασίλη, Μανάσι και Νικολή.
Αφήνοντας πίσω σας τα Χορτάτα, στη διασταύρωση που θα συναντήσετε (2 χλμ. νότια του χωριού) ο ένας δρόμος οδηγεί στα χωριά Κομήλι και Αθάνι, καθώς και στις παραλίες Εγκρεμνοί και Πόρτο Κατσίκι, για να καταλήξει τελικά στο ακρωτήριο Λευκάτα, ενώ ο άλλος οδικός άξονας συνεχίζει για τον Άγ. Πέτρο και καταλήγει στη Βασιλική. Σε περίπτωση που ακολουθήσετε την πρώτη αρτηρία, θα προσπεράσετε τα χωριά Κομήλι και Δράγανο (4 χλμ. από τη διασταύρωση), για να φτάσετε στο Αθάνι (6 χλμ. από τη διασταύρωση), εκεί όπου σταματούν και τα λεωφορεία της περιοχής. Από το Αθάνι, ο οδικός άξονας που συνεχίζει ως το ακρωτήριο Λευκάτα (14 χλμ. μακριά) είναι χωμάτινος, ενώ σε συγκεκριμένα σημεία της διαδρομής (υπάρχει ανάλογη σήμανση) ξεκινούν παρακαμπτήριοι δρόμοι που καταλήγουν δυτικά στις μαγευτικές παραλίες Γιαλό, Εγκρεμνοί και Πόρτο Κατσίκι. Ειδικότερα η τελευταία, θεωρείται από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού (40 χλμ. από την πρωτεύουσα), ενώ η προσέγγισή της γίνεται επίσης και με καΐκι, αφού από αρκετά σημεία του νησιού οργανώνονται ημερήσιες εκδρομές με προορισμό το Πόρτο Κατσίκι και τις γειτονικές παραλίες.
Ο κεντρικός χωματόδρομος μετά τη διασταύρωση για το Πόρτο Κατσίκι συνεχίζει για τα επόμενα 10 χλμ., έως ότου καταλήξει τελικά στο ακρωτήριο Λευκάτα, έχοντας προηγουμένως περάσει και από το μισογκρεμισμένο μοναστήρι του Αγ. Νικολάου. Τα λευκά βράχια του ακρωτηρίου Λευκάτα ( Κάβο της Κυράς ή Κάβο Δουκάτο) που υψώνονται 60 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σίγουρα θα σας προκαλέσουν δέος και συγκαλυμμένο φόβο. Κατά πάσα πιθανότητα, το ακρωτήριο Λευκάτα ήταν η <<Λευκάς Πέτρη>> των ομηρικών χρόνων, ένας τόπος που από αρχαιοτάτων χρόνων αποτελούσε σημείο ανθρωποθυσιών για τον εξευμενισμό των θεών. Κατά τη μυθολογία, από την κορυφή του βράχου του ακρωτηρίου είχε γκρεμιστεί η θεά Αφροδίτη, ενώ το ίδιο είχε πράξει –σύμφωνα με την παράδοση– και η ποιήτρια Σαπφώ.
Η άφιξή σας στο φοβερό ακρωτήριο Λευκάτα, στη νοτιοδυτική εσχατιά του νησιού, μόλις 50 χλμ. από τη Λευκάδα, σηματοδοτεί ταυτόχρονα και το τέλος της διαδρομής σας στη δυτική πλευρά του νησιού, ενώ για την επιστροφή σας μπορείτε να επιλέξετε μια άλλη διαδρομή ή ακόμα και την ίδια που κάνατε για να προσεγγίσετε το ακρωτήριο.
2η Διαδρομή: Λευκάδα – Καρυά – Πλατύστομα – Εγκλουβή – Βαυκέρη – Αλέξανδρος.
Ακολουθώντας τον οδικό άξονα που ενώνει την πρωτεύουσα Λευκάδα με το Νυδρί, στην νοτιοανατολική έξοδο της Λευκάδας θα συναντήσετε τη διασταύρωση που οδηγεί στην Καρυά (υπάρχει σήμανση). Μετά από 9 χλμ. ανηφορικής διαδρομής μέσα από ελαιώνες θα προσεγγίσετε το μικρό οικισμό Σπανοχώρι, ενώ σε μικρή μόλις απόσταση μεταξύ τους απλώνονται στη συνέχεια τα υπόλοιπα χωριά (Λαζαράτα, Ασπρογερακάτα, Φρυάς, Κάβαλος) της διαδρομής σας προς την Καρυά. Στα Ασπρογερακάτα, ο δρόμος διακλαδίζεται προς δύο κατευθύνσεις: στρίβοντας δεξιά θα προσεγγίσετε τα χωριά Δριμώνα και Εξάνθεια, για να καταλήξετε κοντά στο Καλαμίτσι, στη δυτική πλευρά του νησιού. Αντίθετα, οδηγώντας αριστερά στη διασταύρωση, θα φτάσετε –μέσω Πηγαδησάνων– στην Καρυά, διατρέχοντας πρωτίστως ένα εκτεταμένο, εύφορο οροπέδιο, που είναι περικυκλωμένο από μικρούς οικισμούς.
Η Καρυά, το κεφαλοχώρι της περιοχής, απλώνεται πάνω στο ομώνυμο οροπέδιο (14 χλμ. από την πόλη της Λευκάδας) και αποτελεί τον αντιπροσωπευτικότερο ορεινό οικισμό του νησιού, στον οποίο διατηρούνται ακόμα πιστά αρκετά τοπικά ήθη, έθιμα, πατροπαράδοτες ενασχολήσεις και παραδόσεις. Γνωστή για τα κεντήματά της, η Καρυά θα σας προσκαλέσει να ξαποστάσετε στην πλατανοσκέπαστη πλατεία της, να περπατήσετε στα στενά δρομάκια της, να θαυμάσετε τις πετρόκτιστες κατοικίες της και να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο της.
Λίγο μετά την Καρυά, ο δρόμος διακλαδώνεται και πάλι προς δύο κατευθύνσεις: δεξιά οδηγεί στο χωριό Εγκλουβή και αριστερά στα χωριά Πλατύστομα, Βαυκερή και Αλέξανδρος. Κατευθυνόμενοι προς το χωριό Εγκλουβή (19 χλμ. από τη Λευκάδα) σύντομα θα κατανοήσετε την προέλευση της ονομασίας του χωριού, αφού ο συγκεκριμένος οικισμός –κτισμένος σε υψόμετρο 730 μέτρων– μοιάζει να είναι εγκλωβισμένος ανάμεσα στους ορεινούς όγκους της περιοχής. Γνωστή για την παραγωγή φακής, η Εγκλωβή είναι το ορεινότερο χωριό της Λευκάδας, το οποίο ωστόσο είναι μισοερημωμένο, ενώ σε περίπτωση που θέλετε να συνεχίσετε την πορεία σας νοτιοανατολικά, ένας βατός χωματόδρομος κατηφορίζει από την Εγκλουβή προς το παραλιακό Νυδρί.
Επιστροφή ξανά στη διακλάδωση έξω από την Καρυά και πορεία προς τα χωριά Πλατύστομα και Βαυκερή. Μετά το πέρασμα από τα μισοεγκαταλειμμένα Πλατύστομα, ο δρόμος φτάνει και πάλι σε διακλάδωση, που οδηγεί δεξιά στη Βαυκερή και αριστερά στον Αλέξανδρο, δύο χωριά που αργοπεθαίνουν αφού οι κάτοικοί τους τα έχουν εγκαταλείψει σε αναζήτηση καλύτερης τύχης, έχοντας μετεγκατασταθεί στα παραθαλάσσια κέντρα του νησιού. Για την επιστροφή σας στην πρωτεύουσα, μπορείτε μετά τον Αλέξανδρο να συνεχίσετε βόρεια προς τα Λαζαράτα, ή να κατευθυνθείτε ανατολικά προς τα Κολιβάτα και την παραλιακή Νικιάνα.
3η Διαδρομή: Λευκάδα – Νικιάνα – Νυδρί – Πόρος – Βασιλική.
Αφήνοντας πίσω σας τη Λευκάδα, ο κεντρικός οδικός άξονας της ανατολικής ακτής θα προσεγγίσει μετά από 2 χλμ. το μικρό χωριό Καλλιγόνι, που είναι κτισμένο στη θέση της αρχαίας πρωτεύουσας του νησιού (Νήρικος), ενώ στην κοντινή τοποθεσία Κούλουμος υπάρχουν αρχαιολογικά λείψανά της. Σε απόσταση 4 χλμ. από την πρωτεύουσα θα συναντήσετε τις τελευταίες εν λειτουργία αλυκές του νησιού (αλυκές Αλέξανδρος), ενώ 1 χλμ. μετά τις αλυκές θα φτάσετε στην ιχθυόσκαλα της Λυγιάς με τη γειτονική παραλία του Τεμπέλη.
Η Νικιάνα, που απέχει 9 χλμ. από την πρωτεύουσα, δημιουργήθηκε από τους κατοίκους του ορεινού οικισμού Αλέξανδρος και αποτελεί ένα μικρό, ήσυχο παραθαλάσσιο θέρετρο με υποδειγματική τουριστική υποδομή. Η διαδρομή Νικιάνα – Νυδρί είναι αρκετά εντυπωσιακή, καθώς προσφέρει μια πανοραμική άποψη της ακτογραμμής, ενώ έχοντας διανύσει μια απόσταση 17 χλμ. από τη Λευκάδα θα προσεγγίσετε τελικά το Νυδρί. Προικισμένο απλόχερα με θαυμαστή φυσική ομορφιά, το Νυδρί συνιστά ένα πολύβουο παραθεριστικό κέντρο –το σημαντικότερο του νησιού– ενώ σημείο αναφοράς αποτελούν οι κοντινές νησίδες Μαδούρη (της οικογένειας Βαλαωρίτη), Σκορπιός (της οικογένειας Ωνάση), Σκορπίδι, Σπάρτη, καθώς και το Μεγανήσι. Επίσης, με ορμητήριο το Νυδρί μπορείτε να μεταβείτε στις κοντινές Ράχες, εκεί όπου θα ανακαλύψετε μέσα στο φαράγγι Δημοσάρι μια σειρά από μικρούς απίθανους καταρράχτες, ενώ λίγο μετά τη νότια έξοδο του Νυδριού απλώνεται ο αρχαιολογικός χώρος στον οποίον η σκαπάνη του Γερμανού αρχαιολόγου Δέρτιφελδ έφερε στο φως μαρτυρίες της Μεσοοελλαδικής περιόδου.
Εγκαταλείποντας το Νυδρί με κατεύθυνση τον Πόρο, ο ανηφορικός δρόμος –αφού περάσει από το Βλυχό– προσφέρει μια υπέροχη θέα του ομώνυμου κόλπου που θα απλώνεται πίσω σας, ενώ αφήνοντας τον κεντρικό άξονα Νυδρί – Βασιλική και αφού έχετε διανύσει 27 χλμ. από τη Λευκάδα θα προσεγγίσετε τον Πόρο, που βρίσκεται κτισμένος σε μια απότομη πλαγιά, σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα. Τα ερείπια ενός πύργου και ενός ελαιοτριβείου που βρίσκονται κοντά στο χωριό είναι του 4ου μ.Χ. αιώνα, ενώ η μικρή όμορφη παραλία της Ρούδας (Μικρός Γιαλός) αποτελεί το μαγευτικό βαθυγάλαζο επίνειο του Πόρου.
Επιστροφή και πάλι στον άξονα Νυδρί – Βασιλική. Σύντομα θα συναντήσετε μια διασταύρωση που δεξιά οδηγεί στην ενδοχώρα (Φτερό, Βουρνίκα, Σύβρος και Άγ. Ηλίας), ενώ αριστερά συνεχίζει –περνώντας από τα Σύβοτα– για Βασιλική. Μόλις 2 χλμ. μετά τη διασταύρωση, στα αριστερά σας ο μικρός δρόμος που φανερώνεται καταλήγει στον παραλιακό οικισμό Σύβοτα (που διαθέτει τις καλύτερες ψαροταβέρνες του νησιού), ενώ συνεχίζοντας ευθεία θα φτάσετε μετά από 9 χλμ. –μέσω Μαραντοχωρίου και Καστριού– στη Βασιλική.
Η Βασιλική, ένα από τα δημοφιλέστερα και καλά οργανωμένα τουριστικά θέρετρα του νησιού, είναι κτισμένη σε έναν ειδυλλιακό κόλπο πίσω από έναν εύφορο κάμπο, απολαμβάνοντας μια εκτεταμένη παραλία μήκους 2 χλμ. Απέχει περίπου 40 χλμ. από την πρωτεύουσα του νησιού και συνιστά, λόγω ευνοϊκών γεωκλιματολογικών συνθηκών, πόλο έλξης για τους οπαδούς του wind-surfing, ενώ η Βασιλική αποτελεί συνήθως το τέλος της κατά νότο πορείας όλων σχεδόν των επισκεπτών του λευκαδίτικου νησιού.
Η Λευκάδα, με όλες τις ομορφιές και τις αντιθέσεις της, σίγουρα θα σας θέσει το δίλημμα της επιλογής περισσοτέρων της μιας διαδρομής. Ωστόσο, αν καταφέρετε να πραγματώσετε το σύνολο των προτεινόμενων διαδρομών (οι οποίες θα σας ταξιδέψουν σ’ όλη σχεδόν την έκταση του νησιού), θα έχετε βιώσει τη συναρπαστική γνωριμία μιας σαγηνευτικής επτανήσιας μούσας. Πάντα όμως να θυμάστε ότι μια μόνο (διαδρομή) δεν είναι ποτέ αρκετή.